В новините
 
27.03.2008 11:41   Новината е видяна 4367 пъти
Извънредна пленарна сесия на Европейския парламент: Депутатите обсъдиха положението в Тибет и пролетния Европейски съвет
Членовете на Европейския парламент обсъдиха положението в Тибет, като някои от тях призоваха за възможен бойкот поне на церемонията по откриването на Олимпийските игри, които ще се проведат в Китай това лято. Според други депутати бойкот на Игрите ще е безсмислен. Преди това те обсъдиха пролетния Европейски съвет на 13 и 14 март със словенския министър-председател Janez Janša.
В началото на дебата председателят на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering каза, че събитията в Лхаса, столицата на Тибет и в други китайски градове от 10 март тази година са изключително тревожни. "Ние осъждаме всяка форма на насилие и несъразмерно използване на военни и полицейски средства", каза той.
"Ние изразяваме нашата солидарност с Далай Лама - той е олицетворение на мира, разбирателството и баланса" и "аз заявявам лично от свое име: от срещите ми с Далай Лама винаги съм оставал с впечатлението, че той е личност, изключително отдадена на разбирателството, помирението и човешките права. "Затова се обръщам към отговорните власти в Пекин да започнат преговори с Далай Лама и при зачитане на териториалния интегритет на Китай да намерят решение, което да отчита същевременно културната и религиозна идентичност на Китай", каза председателят на ЕП.
Г-н Pöttering  заяви, че Далай Лама е приел поканата да говори пред Парламента през декември в рамките на Европейската година на междукултурния диалог. С оглед на сегашното положение, той е добре дошъл по всяко време, подчерта той. По-късно по време на дебата председателят на Парламента обяви, че току-що е получил писмо от Далай Лама, който благодари за поканата на Парламента и "за този жест на солидарност и симпатия в този труден момент за хората от Тибет".
"Диалогът и сътрудничеството с Китай са от взаимен интерес - Китай е голяма нация, с която искаме да си сътрудничим", каза председателят на Парламента.
"След няколко месеца Китай ще е домакин на Олимпийските игри - ние желаем тези игри  да се проведат успешно, но има предпоставки, които трябва да бъдат изпълнени, а именно уважаване на културната и религиозна  идентичност на тибетския народ, както и свободно информиране преди и по време на игрите. Ето защо осъждаме изгонването на журналисти и кореспонденти от Тибет."
"Всеки отговорен политик трябва да се запита дали ще участва в откриването на Олимпийските игри, в случай че китайското правителство не положи усилия за диалог и помирение".
"Ние желаем да дадем своя принос спортистите да имат възможността да се срещнат в Пекин за честни и свободни състезания.  Но нашите ценности и самоуважение изискват от нас да не се отклоняваме от принципите си. Ние, като Европейски парламент, носим особена отговорност в това отношение", подчерта председателят на Парламента в заключение.
Словенският държавен секретар по европейските въпроси Janez LENARČIČ каза от името на председателството, че  следят положението много внимателно. Необходимо е и двете страни да се въздържат от употребата на сила и да установят конструктивен диалог, който да доведе до приемливо за всички решение, гарантиращо зачитане на тибетската култура, религия и идентичност. Председателството на ЕС подкрепя всички усилия за мирно разрешаване на споровете между китайските власти и представителите на Далай Лама. Също така Китай би трябвало да даде достъп до Тибет на независими медии. Той припомни, че министрите на спорта на държавите-членки се обявиха по време на неформална среща в Словения на 17-ти март, срещу бойкота на Олимпийските игри. Според председателството бойкотът на Игрите не е правилното решение.
Комисарят по външните отношения Benita FERRERO-WALDNER каза, че Комисията е силно притеснена от насилието и безредиците в Тибет и изрази съболезнования на близките на всички загинали. Тя подчерта, че насилието никога не е приемливо и не спомага за трайно решение. Г-жа Ferrero-Waldner  също призова китайските власти за максимална сдържаност и да не използват насилие срещу тези, които протестират мирно, както и да се осигури независим медиен достъп. Комисарят подкрепи помирение без насилие между Далай Лама и китайското правителство, както и започването на конструктивен диалог по същество. "ЕС винаги е подкрепял суверенитета и териториалната цялост на Китай, включително и Тибет, но това не означава, че положението с правата на човека е изцяло вътрешен въпрос. Международната общност има право да се интересува и да е загрижена от това положение на базата на международни правни актове", каза комисарят по външните отношения. Тя призова демонстрантите в Тибет  да се въздържат от насилие. Относно Олимпийските игри, тя изрази позицията, че Игрите не са политическо събитие, но трябва да се проведат в среда, която да съответства на посланието за мир, както повелява олимпийския дух, и в атмосфера на свобода за медиите.
József SZÁJER  (ЕНП-ЕД, Унгария) говори за  Олимпийските игри като символ на мир и разбирателство. "Не можем да си затваряме очите, че една държава потъпква правата на собствените си граждани", каза той и приветства изявлението на председателя на Парламента. Той подчерта, че трябва да се използват всички средства за натиск върху китайските власти, за да се спре насилието и да се спазват човешките права на малцинствата. Той ги призова да започнат диалог с Далай Лама и да започнат преговори за автономия на Тибет. József Szájer добави "не можем да се усмихваме и здрависваме с политици, които държат в другата си ръка оръжие". За Олимпийските игри той каза, че сега не е време за бойкот особено като се има предвид, че остават още пет месеца до началото им, но в заключение твърдо поиска да се прекрати насилието и репресиите.
Pasqualina NAPOLETANO (ПЕС, Италия) каза, че е наложително да се започнат преговори за решение, което да зачита резолюциите на ООН.  За Далай Лама, тя каза, че той е гарант за баланса и призова за дългосрочна и координирана политика на ЕС. Според нея изолацията на Китай няма да е от полза на Тибетската кауза и спазването на човешките права като цяло.
Marco PANNELLA (АЛДЕ, Италия) призова колегите си отново да прочетат манифеста на Спинели за Европа на отечествата и да го сравнят с думите на Далай Лама.  Той призова ЕС да действа според "реализма на Далай Лама" - "не трябва да разглеждаме проблема в апокалиптична светлина, а прагматично".
Cristiana MUSCARDINI (Европа на нациите, Италия) каза, че с приближаването на Олимпийските игри "всички се надявахме, че Китай не е само икономическа сила, а иска да започне нов етап от своето развитие". Но реалността е друга - китайците отказват конструктивен диалог с тибетците - сега в Тибет няма автономия, а тъкмо обратното. "ЕС и нашата група твърдо отхвърлят тази политика", каза тя и призова за преразглеждане на споразуменията между ЕС и Китай.
Лидерът на Зелените Daniel COHN-BENDIT (Германия) заяви, че Олимпийските игри в условията на диктатура са политическо събитие. Според него ЕС трябва да откаже да присъства на откриването като политически акт. "Трябва да размахаме юмрук и да кажем какво мислим", подчерта той и добави, че Зелените настояват всеки, който отива в Пекин да всява хаос, за да разберат китайците, че "знаем какво се случва".
Vittorio AGNOLETTO (ЕОЛ/СЗЛ, Италия) подчерта, че в международните отношения човешките права трябва да се поставят винаги в центъра и "в момента имаме уникалната възможност да напомним на Китай неговите задължения".
Patrick LOUIS (Независмост/Демокрация, Франция) критикува френския външен министър Bernard Kouchner за това, че не признава това, което се случва и постоянно нарича китайците "нашите приятели". "Европейските лидери ще носят вината, ако не признаят това, което се случва в Тибет", каза той и добави, че трябва да се зачитат човешките права не само по буквата на закона, но и в духа на закона.
Bruno GOLLNISCH (Независими, Франция) заяви, че Тибет вече 60 години е под окупацията на Китай. На практика в Китай няма реална свобода и най-лошото е, че ние си затваряме очите, каза той.  
Парламентът ще гласува резолюция по този въпрос по време на пленарната сесия през април.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |