В новините
 
21.12.2007 04:29   Новината е видяна 5804 пъти
Роза Боянова - новият носител на награда "Иван Пейчев"

Националната литературна награда „Иван Пейчев”, учредена от Съюза на българските писатели и Община Шумен, бе връчена на Роза Боянова.
Вече трета година на рождения ден на Иван Пейчев (16 декември) в Окръжна библиотека „Стилиян Чилингиров” в град Шумен се провеждат конференции и срещи, посветени на живота и творчеството на обичания поет. Тържеството, състояло се на 17 декември, и тази година бе водено от председателя на Дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев. Скъп гост на писателите и гостите беше дъщерята на поета – Антоанета Пейчева, която живее в Лондон. Писателката Марияна Фъркова, сътрудник на БАН, прочете слово за Иван Пейчев и разказа за дъщеря му, посветила се на изследване на личния му архив. Актьорът Доси Досев изпълни вдъхновено стихове на любимия си поет и приятел „Капитана”.

Поетесата Роза Боянова получи грамота на СБП, връчена от Ивайло Христов – литературен критик и изследовател, един от деветчленното жури, определило тазгодишния носител. (Преди две години престижната награда бе присъдена за първи път посмъртно на поета Богдан Тетовски). Началникът на отдел „Култура и образование” в Община Шумен г-н Найден Косев връчи цветя и плик с паричния знак на наградата (1500 €).

Роза Боянова е родена на 6 март 1953 г. в село Раброво, Кулско, България. Завършила е „Българска филология“ в Шуменски университет „Константин Преславски“.

Работи в сферата на културата и образованието. Преди 25 години създава в Шумен първото литературно студио за работа с деца в областта на изящната словесност „Камбанка“, което се превръща в истинска творческа лаборатория за издирване, развитие и изява на детски дарования. Неин спътник в работата и съавтор става Красимир Кунчев — д-р по филология в Шуменския университет.

През 1988 г. в Издателство „Народна младеж“ — София излиза първата им съвместна книга „Литературни игри с децата“. През 2005 г. излезе от печат второто допълнено и преработено издание „Литературни игри с деца или Л"ар педагожик“, изд. „Либра Скорп“ — Бургас, 424 стр. С предговор и статия на руски и английски език. Книгата изследва психологията на творческия процес при децата литературни творци, явява се „продължител“ на делото на Корней Чуковски и Джани Родари и представлява безценно помагало за учители в детските градини и в училище.

От 1989 г. Роза Боянова живее в Бургас, където продължава работата си с деца и млади творци в литературното студио „Митични птици“ към читалище „Любен Каравелов“.

Тя е заместник-председател на дружество „Български писател“ в Бургас и заместник-главен редактор на вестник „Автограф“ — регионален месечник за литература и изкуство, съвместно издание на Съюза на българските писатели.

Съставител е на около 20 книги с творчество на деца от цялата страна. Нейни стихове са превеждани на руски, македонски, френски, английски и други езици.

 

Книги на поетесата Роза Боянова:

— „Жадна вода“, Издателство „Хр. Г. Данов“, Пловдив, 1984 г. — стихове. Отличена с национална награда за дебют „Владимир Башев“

— „Биография на чувствата“, Издателство „Галактика“, Варна, 1990 — стихове

— „Метафори“, Издателска къща Шумен, Шумен, 1996 — стихове

— „Мастилена аура“, Писателско дружество Бургас, 1999 — стихове

— „Стихоприношения“, Издателство „Демараж“, Бургас, 2003 — стихове

— „Далечен диптих“, Издателство „Либра Скорп“, Бургас, 2006 — стихове





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |