В новините
 
03.10.2007 11:16   Новината е видяна 8413 пъти
Супер град за 20 000 души строи Батков в Крайморие

Вземаме разстоянието до Бургас по море за 3 мин. Над 300 млн. налива президента на "Левски" в тузарския квартал

Нов тузарски квартал ще израстне в Крайморие, в него ще могат да живеят над 20 000 души, като комплексът е ваканционно-жилищен и 50 процента от него ще бъде предназначен за жилищно застрояване, а останалите ще са за туризъм. Проектът носи името на залива Форос, край който ще се строи комплексът. Той ще има собствена морска гара, фериботно и яхтено пристанище, петзвезден хотел.  Тодор  Батков,  собственик на "Форос Дивелпмънт" ЕАД представи новия инвестиционен  проект заедно с заедно с кмета Йоан Костадинов и Александър Цачев от британския инвестиционен фонд  ECDC. 
Новият тузарски квартал на Бургас ще се намира в североизточната  част на  сегашния квартал Крайморие. "Форос" ще се разпростре върху близо 700 декара  собствена земя, която Батков е придобил от частници.  Общата територия на  землището на Крайморие е  6000 декара. В момента там се изгражда Общ устройствен план, в който е залегнал и проекта, който самият Батков нарича "Град на 21 век".
Комплексът  ще се реализира в следващите  пет години, като той ще разполага с няколко обособени района. Новият квартал  е разположен в три отделни зони.  Общата инвестиция ще е близо 300  млн. евро.  До момента 30 млн. евро са инвестирани в закупуване на земи в района на залива Форос.
"Проектът "Форос" го започнах през май 2005 година по настояване на мои партньори - крупни баварски предприемачи. Първо закупихме  40 декара от бившата кравеферма, след това  немските партньори се отеглиха и аз останах едноличен собственик, така че "Форос Дивелпмънт" е моя еднолична собственост", каза още Батков.
Проектът е започнал реално да се строи, като вече е закупен  бетонов център, който произвежда по 180 кубика на час и  мобилна асфалтова база с капацитет 280 тона на час, тя ще бъде  монтира в района за нуждите на комплекса. Преди дни е  взривен  и бившият екирисаж.
От следващата година започва изграждането на инфраструктурата, като в нея компанията ще вложи над 50 млн.евро.
Два колектора за отичане на дъждовни води и друг за електроснабдяване и водоснабядване ще бъдат изградени в терените.
Според проекта се предвижда брегоукрепване от източната част на залива, като ще бъде изграден кесонен вал, който да устои на вълните, като по този начин  плажът ще се увеличи с 40 метра.
"Общината прояви далновидност през 1999 година, като  разработи и одобри Териториално устройствен план,  той е влязъл в сила, направен беше и ОВОС. Миналата есен общината обяви конкурс за градоустройство на цялата зона, което се работи  върху всичките 6 000 декара",  каза още  Батков.
Екипът на арх. Петко Йовчев е автор на концепцията за района и разработва проекта за Общия устройствен план  на Крайморие.
"Често ми беше задаван въпроса:  "Как ще се развива Бургас и в каква посока? Аз умишлено заобикалях отговора на този въпрос.  От доста години се работи по проекта "Форос". Сега мога да отговоря: Развитието на Бургас на юг има на какво да стъпи, като виждаме какво се прави в момента. Това е пример за привличане на инвеститори в нашия град . Спокойно можем да гледаме за развитието на Бургас на юг. Надявам се Крайморие да стане привлекателно  място за живеене през 21 век.", заяви от своя страна кметът Йоан Костадинов.
Новият проект предвижда фериботна връзка от пристанището на нос Форос до първо корабно място в Бургас, като само за три минути ще се отива до центъра на града  по море, а с велосипед разстоянието може да се преодолее за  седем минути, обещават авторите на проекта.
Първата негова  фаза ще се строи върху 436 дка, като в зоната ще бъдат концентрирани жилища, спортни комплекси,  заведения за обществено хранене и развлечения, хотелска част, плаж, марина, яхтено пристанище, морска гара и бизнес парк.
Жилищните комплекси ще бъдат изградени в няколко групи от  сгради по около  30 000 кв.м. площ. До десет метра ще бъдат високи бъдещите жилища. 50 процента от цялата площ ще бъде предвидена за озеляняване. Замислено е  около половината  от жителите на новия кавартал да бъдат постоянно живеещите в комплекса, а останалите жилища ще се продават като втори дом на българи  и чужденци.
Кейове за около 150 яхти ще бъдат и
зградени на новото яхтено пристанище.
Във втората част  на  проекта "Форос" ще бъде разположен и  бъдещия МОЛ на Бургас. За целта британският инвестиционен фонд ECDC  е закупил от Батков през август  122,6 дка. Търговско-развлекателният център ще се намира в югозапаздната част на квартала точно на пътя Бургас-Созопол, непосредствено преди автомобилната естакада към квартал Крайморие. МОЛ-ът ще носи името "Рител парк Бургас", като той ще разполага с няколко големи магазина, които обединяват хипермаркети със стоки за дома, мебели, хранителни стоки  и развлекателна част. Над 60 млн. евро ще вложи британския фонд в Бургаския МОЛ. Той трябва да е готов до 30 месеца.  Хипер-комплекса е третият проект на фонда след Пловдив и Русе.
Петзвезден хотел ще допълва визията на "Града на 21-и век". В момента Тодор Батков води преговори за привличане на голяма хотелска верига, която да изгради петзвезден хотел с казино, конферетна зала и открит парк за сватби, той ще се  намира до плажа.
Третата зона на мега-проекта,  която ще се намира в най-дълбоката част на залива обхваща територия от 268 декара, като 90 % от нея е заета от рядка борова гора, разположена високо над бургаския залив.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |