В новините
 
25.09.2007 19:58   Новината е видяна 6893 пъти
Българин-патриот донесе съкровища в Бургас

Цял живот търсих карта, в която да няма България. Не я намерих, заяви д-р Симеон Симов    
      Денят на независимостта – 22 септември, бе отбелязан в Бургас с тържество на площада пред операта, организирано от общината. Кметът Йоан Костадинов и заместниците му, областният председател на партия “Движение за социален хуманизъм” Ивайло Зартов, тракийският лидер Желязко Матев, граждани аплодираха талантливите бургаски деца, които изнесоха празничен концерт.

      Сред официалните гости бяха председателят на Държавна агенция “Архиви” д-р Боряна Бужашка, главният секретар на агенцията Панто Колев, зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов, евродепутатът Маруся Любчева.

      След тържеството множеството се премести в операта за голямото събитие – откриване на уникалната изложба “Европа за България в колекцията на д-р Симеон Симов”.

      Бургас е първият град след София и Москва, в който Държавна агенция “Архиви” подреди част от уникалната колекция на д-р Симеон Симов, дарена миналата година на България от родолюбивия акушер-гинеколог.

      “Това съкровище има огромна познавателна стойност, то е своебразно историческо досие на българите. Дава ни самочувствие, че България винаги е била част от Европа. Дори когато не е съществувала нашата държава, в годините на турското робство, европейците са знаели, че я има. Това е неоспорим повод за нашето самочувствие”, каза в приветственото си слово председателят на ДА “Архиви” д-р Боряна Бужашка.

      Специално за откриването в Бургас пристигна самият д-р Симов – изненадващо атлетичен, стегнат и витален за своите 77 г. В безупречен черен костюм и снежнобяла риза, гинекологът разкри пред насъбралото се множество, че цял живот е боледувал от тази страст – да събира късчетата българска памет по света. Толкова се запалил, че дори 8 г. учил история в Хамбургския университет. Първоначално Симов е завършил у нас медицина, а от десетилетия живее в Европа. Събирал е от антикварни магазини и търгове древните карти, книги, гравюри, рисунки повече от 40 г., воден от любовта си към родината. “Цял живот търсих карта, в която да няма България. Не я намерих”, заяви д-р Симеон Симов, заглушаван от бурни аплодисменти.

      Изключително любопитна и за специалистите, защото е непозната досега, е една история на България от 1771 г., съдържа 624 стр., написана е от немския професор Йохан Стритер. Интерес представлява най-старата книга в колекцията – Слова на Йоан Златоуст, том I, от 1525 г. Множество гравюри, атласи, литографии, рисунки разкриват представата на европейците за българите в минали времена.

      Най-голямото богатство на колекцията обаче са картите, най-старата от които е от 1478 г., изработени са в различни западноевропейски школи. Българинът-патриот акцентува върху карта на Себастиян Мюнстер от 1550 г. На нея Европа е изобразена като императрица, а България там е в централна позиция.

      Копие на тази карта д-р Боряна Бужашка подари на кмета Йоан Костадинов, като израз на благодарност за неговото уважение към културата и изкуствата.

      Засега експонатите няма да се показват другаде в България, оригинали или техни копия вероятно ще бъдат експонирани в чужбина. Желанието на Симов е това да се случи на 3 март догодина в Германия - “Искам да им натрия носа на германците заради Берлинския конгрес, който не призна Санстефанския договор”...

      Изложбата ще остане в Бургас до 5 октомври, отворена е за разглеждане от 10 до 17 ч всеки делничен ден, съобщиха организаторите.

http://far.bourgas.org/more_news.php?id=7295




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |