В новините
 
14.09.2007 14:59   Новината е видяна 6296 пъти
Стартира инициативата Българска Уикипедия 100 000 за обогатяване на българските интернет ресурси

тази статия не е от най-умопомръчителните на подобна тема, не е и много интересна, съшо така тук-таме са написани глупости, но пък има доста ключови думички.

Български институции и медии обявиха гражданска и популяризаторска по своя характер инициатива – Българска Уикипедия 100 000, отворена към всички организации и хора, които на доброволни начала желаят да я подкрепят.
Нейната цел е да обогати българските интернет ресурси, като съдейства за увеличаване на броя на статиите в българската версия на световната Wikipedia от 40 000, колкото са в момента, до 100 000 и повече. Така ще създадем българска общност на знанието и незаменим информационен и образователен източник за всеки, който говори български език, се казва в призива на инициаторите.
Сред тях са Нов български университет; изданията на "Икономедиа"; Gorichka.bg; Mediapool; o-blog.net; Българското училище за политика; CEETrust; Център за култура и дебат Червената къща, както и доброволци от Българските проекти на Уикипедия.
В призива се казва:
"Българите страдат от липса на достатъчно iнтернет ресурси. Затова ние призоваваме всеки, който смята, че може да допринесе за обогатяването на българските Интернет ресурси, да се включи в кампанията Българска Уикипедия 100 000.
Какво е Wikipedia?
Wikipedia е най-голямата енциклопедия в света. Английската й версия има 2  милиона статии, много от които са сравними по точност и изчерпателност с EncyclopediaBritannica. Wikipedia е online енциклопедия, която се списва от хиляди доброволци и има версии на много езици. Най-голямата е английската. Няколко версии имат над 300 000 статии (полска, холандска, германска, италианска, френска и японска). Българската версия има около 40 000 статии. EncyclopediaBritannica, до неотдавна безспорният лидер в жанра, има около 65 000 статии. Приблизително толкова са статиите в Encarta на Microsoft. Едно проучване през 2006 г. показа, че точността на статиите в Wikipedia е доста сходна с тази на статиите в Britannica.

Какво можем да направим?
Краткият отговор е "много". Ние, тези, които смятаме, че знаем нещо за нещо и прекарваме малка или по-голяма част от времето си в Интернет, бихме могли да увеличим броя на статиите в българската версия до 100 000 и повече. Това би направило българската версия на Wikipedia незаменим информационен и образователен наръчник за всеки, който говори български.
Ако учите финанси например, защо да не напишете статия за това какво е инфлация, централна банка или основен лихвен процент? Ако сте историк, защо не допълните статията за траките, която сега е оскъдна? Wikipedia може да работи и за вас. Ако сте студент, преподавател или служител в някой университет започнете статия за университета. Кажете на колегите си да я допълнят. Сложете снимка от значимо събитие. Или може би работите в музея на Иван Вазов или на Васил Левски. Разкажете за тях. Публикувайте данни, които трудно се срещат по справочниците.
Ако сте редактор на вестник – напишете за вестника. Ако сте редактор на списание – за списанието. Може би сте запален филателист? Напишете кратка история на марките или сложете списък на най-редките марки. Или пък сте геолог, който може да напише за минералите. Помнете само, че в Wikipedia трудно се лъже. Някой ще открие статията ви, в която не сте съвсем обективен и ще я промени. Не може да се преборите с обективността на Wikipedia. Имайте предвид също така, че в Wikipedia се публикува само свободно откъм авторски права съдържание.
Работата с Wikipedia е, че няма нужда да знаете всичко за всичко, за да пишете. Каквото и да допринесете, то има смисъл. Може да имате любопитни снимки, с които да илюстрирате статиите. Има и още един подход – да преведете статия от английски или френски. Или пък просто да прехвърлите няколко важни факта за Мадрид от испанската версия в българската. Може би така сами ще научите нещо. Със сигурност ще помогнете на българското образование, на децата си, на всички, които се добират сега до Интернет и се надяват да получат смислено знание. Знаете ли, че в момента статията на английски за българския език е пет пъти по-обширна от тази в българската версия?
Всеки си има начин да подпомогне Wikipedia. Можете да разпространите идеята като вземете логото Wikipedia 100 000 и го сложите на своя сайт. Сложете връзка на своя сайт към тази страница и към Wikipedia. Може би сте учител. Напишете статия за онова, за което преподавате. Сложете го на Wikipedia и пратете учениците си да го намерят. Кажете им да намерят още факти и сами да ги качат на Wikipedia. Wikipedia не е само за пълнолетни. Напротив. Тя е за всички. Самата Wikipedia е великолепно средство за обучение.
Какво още можем да направим?
Можем да увеличим знанието по света за България като попълним чуждоезиковите версии на Wikipedia. Ако сте старобългарист, бихте могъл да напишете за Лондонското евангелие или да допълните статията за глаголицата. България е част от Европа и част от света. И светът трябва да знае за нея. Wikipedia е един особено добър начин това да се случи. Начините за писане и редактиране, чрез които да се включите в обогатяването на българската свободна енциклопедия, ще научите от http://bg.wikipedia.org/wiki/У:100000

Какво в крайна сметка можем да постигнем?
С Wikipedia ще споделим знанията си и ще ги превърнем в работещ ресурс. Ще дарим образованието с нещо полезно. Ще дадем на българите, пръснати по света знание на български език. Ще ги въвлечем една българоезична инициатива. Ще кажем и нещо за себе си на света. По света знаят малко за нас. Така ще научат. И като добавка на всичко това, ще сътворим всеобщо хоро на знанието. Само, че селото е виртуално, а хорото ще опаше земното кълбо. И ще свърже хората."
Инициатива Българска Уикипедия 100 000 е некомерсиална и доброволна кампания, отворена за всички желаещи да я подкрепят./Econ.bg





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |