В новините
 
07.09.2007 17:04   Новината е видяна 6568 пъти
Созопол ще търси терен за преместване на ботаническата градина от Балчик
Университетската ботаническа градина в Балчик да бъде преместена край Созопол. Това предлага председателят на общински съвет в Созопол Панайот Рейзи с докладна записка. По процедура, докладната ще бъде внесена за разглеждане на предстоящото редовно заседание на местния парламент този месец.
Панайот Рейзи предлага в докладната записка да бъде отреден подходящ общински терен от община Созопол за разполагане на Ботаническата градина на Софийския университет Свети Климент Охридски.
"По този начин можем да помогнем на Софийския университет да съхрани застрашените при преструктурирането на съществуващата ботаническа градина в Балчик уникални растителни видове. Община Созопол разполага с подходящи терени за тази цел, още повече че имаме и подходящи климатични условия в южната и топла крайморска община", каза Рейзи.
"Освен, че ще помогнем на учените и студентите, изграждането на такава ботаническа градина край Созопол ще даде възможност и за развитието на нови алтернативни направления в туризма на нашата община", допълни Панайот Рейзи.
В Ботаническа градина в Балчик сега се отглеждат около 3 000 вида редки и екзотични растения. Те принадлежат към 85 семейства и 800 рода и представляват невероятно разнообразие от видове и форми. Колекцията от палми включва 33 вида, някои от които на повече от 50 години. Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако.
С предизвикалото спорове и дискусии решение на Министерския съвет, теренът на Университетската ботаническа градина в Балчик се свива от сегашните близо 200 на 11 дка.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |