В новините
 
22.08.2007 11:03   Новината е видяна 4802 пъти
Неутронна звезда беше открита близо до Земята
Екип американски и канадски астрономи откри в близост до Земята мъртва звезда със странни характеристики, предаде Би Би Си. Обектът, който всъщност е неутронна звезда, е бил изследван с орбитални и наземни обсерватории, а детайлното проучване ще се появи на страниците на сп. "Астрофизикъл джърнъл". Разположена на разстояние от около 250 светлинни години от Земята в съзвездието Малка мечка обаче, тази неутронна звезда е лишена от някои от характеристиките, познати от други подобни, казват учените. Тя напомня т.нар. изолирани неутронни звезди, край които няма останки от свръхнова, близнак или радиопулсации.

Новият обект е наречен от откривателите си Калвера, по името на бандита от прочутия филм от 60-те години "Великолепната седморка". Той или е необичаен пример за неутронна звезда, или дори нов тип звезда, заяви Робърт Рътлидж от университета "Макгил", забелязал пръв обекта. Превръщането в неутронна звезда е един от начините, по който звездите приключват съществуването си. Това става с обекти 4-8 пъти по-големи от нашето слънце и след преминаването им през фазата свръхнова. Експлозията пръсва външните краища на звездата, а вътрешните се смачкват под натиска на гравитацията и протоните и електроните се превръщат в неутрони.

За идентифицирането на Калвера са били използвани данни, събрани от германско-американския сателит "Росат", функционирал от 1990 г. до 1999 г., сателита "Суифт" на НАСА, орбиталната обсерватория "Чандра" и телескопа "Джемини" в Хавай. И четирите апарата засекли необичайно висока радиация, излъчвана от звездата, съчетана с необичайно ниско количество видима светлина. Местонахождението на Калвера в Млечния път също остава мистерия. За да достигне до него, звездата е трябвало да измине известно разстояние в мъртво състояние, заключават учените.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |