В новините
 
15.06.2007 01:29   Новината е видяна 3451 пъти
Пенсиите се вдигат с 10% от 1 юли

 

Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 10%, а не както бе заложено в бюджета – с 8,5%, реши правителството.
От съобщението за взетото решение не стана ясно как то е било подкрепено от министрите от квотата на НДСВ. Предложението бе на левицата, но от НДСВ  го обвързаха с едновременно намаляване на осигурителните вноски с 3%, като казаха, че ще го подкрепят само при това условие. Преди началото на заседанието на правителството министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров каза за контрапредложението на НДСВ, че то може да бъде обсъдено не по-рано от следващия месец в рамките на промените в общата управленска политика на правителството. Финансовият министър Пламен Орешарски бе още по-уклончив, като обвърза разглеждането на идеята с анализа на изпълнението на бюджета за първата половина на годината.  
Вдигането на пенсиите с 10% трябва да стане с промяна в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
Според одобрения от кабинета законопроект минималната пенсия за старост и прослужено време става от сегашните 85 лв. на 93.50 лв.
Средната пенсия в страната става 168 лв., а максималната – 490 лв.
Увеличава се и социалната пенсия за старост от 63 лв. на 69.30 лв. Тя се отпуска на навършили 70 години граждани, чийто доход на член от семейството е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен в страната за последните 12 месеца към датата на навършване на възраст за получаване.
Социалната пенсия за старост ще доведе и до увеличаване на минималните размери за пенсиите, които не са свързани с трудова дейност като пенсиите по болест, инвалидност, военноинвалидност и др.
Новият размер на пенсиите е в съответствие с решението на Надзорния съвет на НОИ за индексиране на доходите на възрастните хора./mediapool.bg





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |