В новините
 
04.03.2007 14:29   Новината е видяна 3981 пъти
ГЕРБ: Държавата остави без препитание хиляди рибари

Сдружението стартира подписка в цялата област с искане за защита на правата им

 

 

Българското правителство умишлено остави без препитание и предаде интересите на хиляди български рибари. Това заяви на пресконференция днес в Бургас областният координатор на ГЕРБ Димитър Николов. Той обясни, че от 1 януари 2007 г. са в сила изискванията на ЕС за лицензиране на риболовните съдове, според които българските рибари е трябвало да лицензират лодките си до края на 2006 г.  Заради липсата на каквато и да е информационна кампания от страна на българското правителство, за процедурата са знаели само собствениците на големи кораби, които са подали документи и са влезли в предадения в Брюксел списък на  лицензираните български плавателни съдове.

 

Хиляди собственици на лодки обаче, за които риболовът е основен поминък, не са били уведомени да подадат документи и затова в момента дефакто са незаконни.

 

По информация на 16- те неправителствени рибарски дружества в Бургаска област, над 70 % от собствениците на плавателни съдове не фигурират в подадения от българската държава списък. Ако  тези рибари продължат да осъществяват дейност ще са подложени на сурови санкции, включително и конфискация на лодките, обяви адвокат Никола Иванов, зам. Председател на ГЕРБ Несебър и юрист на сдружението на рибарите там . Пак по информация на рибарските дружества, на 3500 лодки едва 526 са влезли в списъка. От Влас до Резово например над 2500 лодки не са успели да се лицензират.

 

Според ГЕРБ Бургас, правителството умишлено е подало силно занижена информация в ЕС, колко са реално българските риболовни съдове. На базата на тази информация ЕС е определило и българската квота, която е силно занижена в сравнение с други европейски страни. Българските чиновници е  трябвало да уведомят всички рибари да се лицензират и да настояват пред Европа за по- голяма квота. Вместо това, те са поставили рибарите пред свършен факт.

 

„ Правителството и в момента държи в тайна, колко и кои са българските лицензирани риболовни съдове и каква всъщност е предложената от България и одобрена от ЕС квота”, заяви Николов.

 

Заради ощетяването на хиляди рибари, сдружение ГЕРБ Бургас е стартирало подписки в цялата област с искане за удължаване на срока за лицензиране на риболовните съдове и увеличаване на българската квота, съобщи Димитър Бойчев, член на регионалния управителен съвет на ГЕРБ. От сдружението смятат, че рибарите са били умишлено държани в информационно затъмнение и подведени, за да се наложат интересите на крупни корабособственици и на други държави.

 

Събраните подписи от областта ще бъдат изпратени до министерството на земеделието и горите, изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури , еврокомисарят Миглена Кунева и българските евродепутати. ГЕРБ ще подготви и парламентарно питане по проблема, заяви пред журналисти адвокат Златина Дукова, член на УС на регионалното сдружение.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |