В новините
 
19.12.2006 01:35   Новината е видяна 3694 пъти
Строителни и дърводобивни лобита лишават 150 общини от финансиране по НАТУРА 2000

Заради лобитата на строителни и дърводобивни фирми, които са успели да се наложат за редуциране на терените за европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, 150 общини няма да получат достъп до финансирана от Кохезионния фонд на ЕС, а горският сектор ще се лиши от 60 млн. евро за развитието си. Това се посочва в открито писмо до министър-председателя на България Сергей Станишев, разпространено и подписано от 34 екологични и граждански организации.
В документа се посочва, че вместо екологичните експерти да се радват на положените усилия през последните две-три години за определянето на терените за НАТУРА 2000, които бяха одобрени от Националния съвет по биологичното разнообразие в края на ноември, сега политици и лобистки групи действат срещу  изграждането на представителна българска мрежа НАТУРА 2000.
“Първата лобистка група се представлява от дърводобивното лоби, което е застрашено от включването в Натура на големите горски планински масиви като Западни и Средни Родопи, Източна и Западна Стара планина, Сакар и други. Интересите на това лоби на практика се подкрепят чрез внесеното от Националното управление по горите становище в Министерството на околната среда за драстично съкращаване на половината от идентифицираната мрежа НАТУРА 2000, с мотиви, че ще бъдат засегнати интересите на дърводобива”, се посочва в откритото писмо. Екоорганизациите твърдя, че този аргумент не може да се прилага  според Директивите на ЕС относно определянето на местата за НАТУРА 2000.
Представляващото интересите на строителните инвеститори в района на Черноморието лоби на кметове внушават на обществото, че екомрежата застрашава инвеститорския интерес и ограничава правата на собствениците на частни земи, включени в териториите по НАТУРА 2000 , отбелязват неправителствените организации.
Според тях тези лобистки групи разчитат на непознаването на специализираното европейско и българско природозащитно законодателство, както от държавния сектор, така и от частния и обществен сектор. Министерствата на околната среда и водите и на земеделието и горите  не са безразлични към това лобиране и го подкрепят, с което подкрепят и мащабната дезинформационна кампания на всички нива на българското общество и медии, пишат еколозите.
Те посочват, че НАТУРА 2000 не води до ограничаване на инвестициите, а стимулира огромни инвестиционни потоци  от Кохезионния фонд.
Ако България внесе в европейските институции съкратени територии в сравнение с вече представените, ще загуби около 95 млн. евро безвъзмездни средства от еврофондовете и 153 общини ще бъдат лишени от инвестиции, каза на пресконференция Христо Николов от Федерацията на природозащитните сдружения "Зелени Балкани". Отделно горският сектор ще загуби най-малко 60 млн. евро, които могат да бъдат използвани за управление на площите в НАТУРА 2000. Дърводобивното лоби се страхува тези ресурси да влязат в горския сектор, не защото ще спадне дърводобивът, а защото ще намалеят своеволията и кражбите в този сектор, отбелязват еколозите.
Екоорганизациите призовават Станишев да упражни своята политическа воля и власт при разглеждането на окончателния списък с териториите за европейската екомрежа на 21 декември в Министерски съвет, така че да се приемат всички предложени по евродирективата терени, които представляват над 33 на сто от територията на страната, но вече има индикацици от екоминистерството за редуцирането им до 24 на сто.
В деня на  разглеждането на списъка за НАТУРА 2000 неправителствените организации ще организират  гражданско присъствие пред Министерски съвет./mediapool.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |