В новините
 
06.12.2006 12:08   Новината е видяна 3322 пъти
Екологични организации искат национален референдум за “Натура 2000”
 Инициативната група “За защита земята на дедите ни” счита, че е налице вътрешно-административна процедура по определяне на защитените зони на МОСВ, която нарушава Конституцията на Република България и създава предпоставки за задълбочаване на корупцията на най-високите етажи на властта. Тя е сформирана във връзка с обявяването на защитените територии в изпълнение на Европейската директива “Натура 2000”. Нейният председател Йонка Савова е изпратила жалба до националния омбудсман на Република България Гиньо Ганев.
 “Директивата 43/42 на Европейската комисия не се занимава с въпросите на вътрешните процедури по определянето на тези зони. Изцяло на страната-членка е оставен и въпросът по предлагането на списък със защитени зони. По поръчка на МОСВ с министър Джевджет Чакъров се прави проучване и оценка на територии, които се предлагат от държавни органи , научни и обществени организации. На никого не е ясно по какъв критерий министърът определи тези органи”, се казва в жалбата. “Преди да се обявят защитените зони съгласно чл. 9 от закона е трябвало по инициатива на МОСВ и Министерството на земеделието и горите да се проведат обществени кампании за разясняване на предназначението и целите на защитените зони. Този етап в нарушение на закона е изцяло прескочен.“ , възмутени са членовете на инициативната група. Според тях е недопустимо хората да научат, че имат имоти, подлежащи на специален режим на ползване в такава защитена зона, едва когато списъкът бъде публикуван в “Държавен вестник” . Те смятат, че до този момент всичко е далеч от прозрачността и обществения контрол.
В жалбата до омбудсмана е приложена и декларация, подписана от природозащитните организации от Алианса на Обединение НПО “Витоша 2002”, в която се настоява “Натура 2000” да се управлява от компетентни и почтени хора. Те настояват още да се насрочи национален референдум, на който населението да се произнесе дали иска да се промени статутът на 37 % от територията на страната . С декларацията се иска и оставката на Джевджет Чакъров заради дискредитиране на европейската мрежа “Натура 2000”.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |