В новините
 
22.11.2006 02:00   Новината е видяна 3052 пъти
Служител на Нихат Кабил осъди 17% от най-ценната българска природа на смърт
21-ви Ноември да бъде обявен за Национален ден на непрофесионализма и корупцията в България и Министерство на Земеделието и горите, предлагат от „Да Спасим Иракли”.
22-ри да бъде деня на оставките на Нихат Кабил – министър на Земеделието и Горите и Йордан Дардов – заместник министър в МОСВ, ръководил абсурдното заседание, решаващо съдбата на българската природа във вторник.
Исканията за незабавни оставки на двамата са провокирани от стигналото до абсурдност заседание на Експертния съвет по биоразнообразие към МОСВ, който взе две напълно противоречащи си решения след намесата на представител на Министерство на Земеделието и Националното Управление по Горите , пряко подчнено на Нихат Кабил.
Членовете на съвета одобриха без възражения, предложените от Неправителствения сектор 225 сайта, за включване в Натура 2000, върху разработката и прецезирането, на които експертите от неправителствения сектор работиха повече от година.
След влизането в залата на представител на Министерството на Земеделието, който диктува на „заседаващите” кои сайтове според Национално Управление по Горите следва да бъдат изключени от мрежата или да бъдат „прецизирани”, „министерскте експерти ” приемат предложението с 9 на 10 гласа „за”. Предложението включва уникални територии с уникални за цяла Европа животински и растителни видове с почти 2 милиона хектара площ или 17% от най-ценните български територии, чиито граници трябвало да бъдат прецизирани до май 2007. Което автоматично ги изключва от НАТУРА 2000 и по никакъв начин никой не гарантира на българските граждани, че ще бъдат внесени след изтичането на крайния срок.
До сега е ясно , че в срока, който България има - до края на годината - в Европейската комисия, ще бъдат внесени едва 12% вместо 36%-те, предложени от експертите и Неправителствения сектор.
Всичко това противоречи на задълженията на страната ни и нарушава чл.6 от Директивата за хабитатите на ЕС, което ще доведе неминуемо до дела в съда в Люксембург от страна на други европейски държави, както това стана с Холандия, осъдена от Германия, заради неспазени задължения по НАТУРА 2000.
Парадоксална е и липсата на каквато и да е аргументация от страна на НУГ във връзка с предложените за „прецизиране” Натура 2000 - сайтове.
Същите сайтове са изготвяни от десетки експерти в продължение на година, а експертната работа по тях в много от случаите е финансирана от чужди правителства, за да може България да се вмести в сроковете, дадени от Евросъюза за обявяането на защитените територии, които сега заради очевидни ненационални интереси ще бъдат изпуснати, въпреки положените от всички усилия.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |