В новините
 
16.04.2024 18:29
Търсене
 
 
01.02.2011
Трифон зарезан
Хубавото на наличието на два стила - нов и стар, е, че някои тачени от нас празници се удвоиха. По-скоро онези празници, в края на които човек вижда всичко хубаво, розово и двойно. Днес е Трифон Зарезан - след две седмици също. Тъй като ни е присърце 14 февруари, ще пропуснем днешното слово. Именници: Трифон, Трифонка Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Но наследникът на Гордиан - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Празникът се нарича още Трифон зарезан, Зарезановден, Трифун чипия, Трифун Зарезой, Триун пияница
13.11.2010
Бургаски приливи - кръчмарски нощи или играта на буквите
Наскоро наша приятелка, силен разследващ журналист, разказа за съпруга си, друг силен журналист и популярен водещ, че при дочуване на звукосъчетанието "абъвъ, добавил - "Следващата партия ще е "въгъзъ" - само това остана свободно.". Е оттук нататък се питаме, като чуете АБъВъ, какво ше си спомняте първо!
Бургас е град на брега на Черно море. Приливи, отливи, слънце, тук там мъгла, морячета, девойчета, въздишки до обърната на плажа лодка. Морето от развълнувани членове се мести от един крачол в друг, създавайки въздушна възглавница под корабчето на съответното трибуквие, посветено на диофантовите уравнения, в които освен X и Y, се използва и буква на кирилица. Голямото местене от БКП към СДС, от СДС към други гащи и пръц - в бельото на ГЕРБ, създаде устойчиви на замърсяване членове, които  преобразуваха Републиканска  в симеон и дори я изправиха.
12.11.2009
Носталгия по Капана
На Ропотамо са направили много правилна спирка, която в нормални условия бихме нарекли капан, но в официални писма си е баш спирка. Две сладурани - една такава и една такава, са основни действащи усмивки в обслужващия екип, а майсторите имат на главите си Онези правилни шапки, които хосят само майсторите в Правилните кръчми. В далечния край на спирката се намира една пещ, която неосведомените наричат камина и там на жарта са полегнали няколко полусухи, пълни с мляно жертвено месо, свински черва. Носи се аромат, който гали пандемичния нос на посетителя и го кара да изпитва удоволствие, натрапвайки мисълта, че де факто кръчмите са просто наследници на жертвениците и не е ясно, дали Цоня Дражева не се е объркала и Бегликташ да е просто един древен хан с кръчма и ложе, което от благоприличие е наречено брачно.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |